Geselecteerde wijnen

ONZE TOPPERS

100% sauvignon blanc

Dourthe n°1 Blanc 2016


Dit is een witte wijn uit de Bordeaux regio. Dourthe is een négociant, een wijnhandelaar opgericht in 1988. Hij heeft een groot gamma van Bordeauxwijnen maar ook betaalbare goede witte en rode wijnen.

Deze wijn is samengesteld uit 100% Sauvignon blanc uit de Bordeaux. Deze typische Sauvignon blanc komt uit de Loirestreek (Sancerre Pouilly Fumé). Deze wijn heeft wat andere geuren en smaken omdat ze geteld zijn op een andere terroir.

Deze wijn heeft één jaar vatrijping gehad, op nieuwe Franse eik. De wijn heeft frisse geuren van fruit (citrus, pompelmoes en passievrucht) maar ook geuren van buxus en munt. De smaak is zeer aromatisch en evenwichtig gebouwd.

Brut, Tours-sur-Marne

Champagne Yves Delporte


Tours-sur-Marne ligt aan de Marne tussen Epernay en Chalons-sur-Marne. Het is een grand cru gemeente maar op het etiket van deze champagne is dit niet vermeld omdat dit champagnehuis een assemblage maakt met druiven afkomstig van de gemeente Bisseuil, wat geen grand cru gemeente is. Het grootste deel van de gebruikte druiven bij een champagne Yves Delporte is afkomstig van Tours-sur-Marne.

De champagne is samengesteld uit 2/3 pinot noir en 1/3 chardonnay (geen gebruik van de pinot meunier druif). Deze champagne brut heeft een suikerdosage (liqueur d'expédition) van 8 gram per liter, de doorsnee champagnes zijn meestal wat hoger gedoseerd rond 12 gram per liter (maximum 15 gram per liter).

Het is een tamelijk krachtige en fruitige champagne door de dominantie van de pinot noir druif maar tevens door de aanwezige chardonnay ook een champagne met enkele vrouwelijke toetsen (fijnheid en finesse) en prikkeling op de tong. De chardonnay is een vrouwelijke druif.

Montagne Saint-Emilion

Château Teyssier 2015


Montagne Saint-Emilion is een satelliet gemeente op enkele kilometers ten noord-oosten van Saint-Emilion. Deze Bordeaux wijngaard is gelegen op de rechteroever van de Dordogne en we spreken van de Libourne kant omdat de stad Libourne aan die kant ligt.

De hele Libournais streek heeft als dominante druif de merlot. De bodem is vooral klei/kalk. Sinds 1993 is het de firma Dourthe, negociant, die deze wijnen commercialiseert.

De samenstelling van deze wijn is 86% Merlot, 12% Cabernet Sauvignon en 2% Cabernet Franc. De wijn heeft aroma's van zwart fruit, pruimen, vijgen maar ook van drop, zoethout, chocolade en leer, in de mond is er een zeer evenwichtige en lange frisse afdronk.
 

Wist je dat...


De wijnen uit de mindere wijnjaren helemaal niet verkeerd zijn. Meestal zijn ze goedkoper dan de wijnen uit top jaren, maar vaak zijn ze lekker op dronk wanneer ze in de winkel liggen. Uiteraard zijn ze iets minder geconcentreerd, iets minder explosief in de mond, maar kwalitatief zijn het mooie wijnen die lekker weg drinken.


Dit in tegenstelling tot de wijnen uit grootse wijnjaren, die vaak nog moeten liggen voordat deze hun hoogtepunt bereiken